Странице

четвртак, 7. април 2016.

Cop Car (2015)












Žanr: Triler
Režija: Jon Watts
Glumci: Kevin Bacon / Jason Freedson-Jackson / Hays Wellford
Sličan Film: New Jersey Drive (1995)

Dva 11-ogodišnja klinca tumaraju poljima izgovarajući gnusne psovke (navodno su pobegli od kuće). Prolazeći pored nekog šumarka primećuju usamljeni policijski auto. Sigurni da nikog nema u blizini, dečaci ulaze u auto i kreću u ludu vožnju (o tome kako dva mala dečaka umeju da upravljaju automobilom više dole u samoj recenziji). Sledeća scena se desila neposredno pre nego što su klinci maznuli kola. A u njoj vidimo šerifa (Kevin Bacon) koji parkira auto, i iz njega vadi leš, koji nosi da zakopa u šumi. Međutim u gepeku se nalazi još jedno telo koje je šerif – ubica planirao da zakopa nakon prvog. Ali, desila se glupa koincidencija da ga klinci preduhite i pobegnu sa službenim autom u čijem se gepeku nalazi telo/leš. Očajni šerif ne sme nikome da kaže da su kola nestala (nadam se da ste shvatili zašto), i mora sam da se pomuči da ih vrati. A klinci, koji se inače zovu Harrison i Travis, nemaju pojma u kakve su se nevolje uvalili.


 Recenzija: Ovo je jedan od onih neobaveznih filmova, kod kojih naša pažnja ne treba biti strogo usmerena na greške i nelogičnosti, već isključivo na zabavu koju film pruža. Ovo je takođe jedan od onih filmova (trilera) koji nisu namenjeni da gledaoce nateraju da se pretvore u mozak i krenu sastavljati slagalicu komplikovane tematike, već samo da se prepuste suptilnom zamotavanju i odmotavanju klupka. Ne znam ni šta je cilj ovog filma, i da li je on uopšte ozbiljan,  ali znam da sam se ja zabavio na neki način.


Kada bih film gledao sa pozicije kritičara, prvo što bi mi „bolo oči“, jesu 11-ogodišnji dečaci koji sarađuju sa volanom kao da su najiskusniji vozači. Ali mora biti i preterivanja za potrebe filma.Na njihovu glumu nisam imao zamerki, imajući u vidi koliko lošije glume neki dosta iskusniji „glumci“ od njih, recimo u nekim slešerima. Drago mi je što je ovaj film vešto izbegao klišeje. Svaki put kada sam pomislio „Evo ga kliše“, oni su me demantovali. I uvek postoji neka druga opcija da scena ispadne dobro, a da se ne koristi kliše.



Ovaj film je u datim momentima imao zavidan potencijal da se u njega umeša, meni omražena komedija, međutim režiser je u ovom ozbiljno-neozbiljnom filmu prelomio da film bude neobavezna triler zabava bez dodataka  parodičnog “humora”. Kevin Bacon je standardno vrlo korektan, sa njuškom koja odgovara zločestom šerifu. Po mom dosadašnjem izlaganju ovaj film izgleda kao nekakva sprdnja, ili nešto što može zabaviti decu, ali film ima i ozbljnih, a i krvivih i neizvesnih momenata.


Takođe, film se bavi i temom o deci koja su prinuđena da rade ovakve stvari, jer im je u kućama nastao pravi metež zbog raznoranznih životnih problemna. Zaplet je zaista glup, ali posle on dobija na nekoj snazi upravo zbog dečaka koje prati ovaj film. Prati njihove reakcije, strah i ponašanje kroz različite zaplete u filmu (Krađa, pretnje, snalažljivost, odluke….). Kraj je nekako čudan, pošto sam očekiva mirniji rasplet, no meni nije zasmetao upitnik na kraju filma.


Dobre karakteristike:
-         Zabavano-neobavezan film
-         Gluma uklopljena sa kvalitetom filma
-         Izbegnuti klišeji
-         Kevin Bacon u ulozi Šerifa
-         Solidan rasplet



Loše karakteristike:
-         Glup zaplet
-         Klinci vozači kao iz Fast & Furious
-         Mogao je biti napetiji
-         Ima par ispreterivanih scena



Zaključak: Ukoliko vam je dosadno, a ne znate šta bi sa sobom – Pogledajte ovaj film i sami procenite kakav je i šta mu se može zameriti. Po meni 7/10, al’ moraće ocena manje, realnije je. Ipak su ozbiljniji filmovi za sedmicu.

6/10

Нема коментара:

Постави коментар