Странице

уторак, 22. новембар 2016.

Shelley (2016)

















Žanr: Horor / Drama / Misterija
Režija: Ali Abbasi
Glumci: Ellen Dorrit Petersen / Cosmina Stratan / Peter Christoffersen
Sličan Film: Grace (2009)

Pre skoro 50 godina Roman Polanski je u u javnost lansirao sada već kultni horor Rosemary's Baby, koji je očigledno ostavio dubok trag na neke od današnjih režisera koji svako malo naprave film o đavolskom novorođenčetu. Naravno, to se desilo i ove godine, pa vam ja danas predstavljam danski horor film koji razglaba o upravo pomenutoj temi. Radnja je vrlo jednostavna i prati Elenu, mladu Rumunku koja dolazi u Dansku kako bi radila kao kućna pomoćnica kod bračnog para koji živi u nekoj pripizdini odsečen od sveta, bez telefona i ostalih pomagala (ne treba se zapitati šta će kućna pomoćnica ljudima koji žive u kolibi i zašto ona dolazi čak iz Rumunije, to je po ovim novim standardima skroz logično…). Uglavnom, Elena i njena gazdarica Louise (koja ne može da ostane u drugom stanju) se ubrzo zbliže, što dovodi do toga da Louise zamoli novopridošlu služavku da rodi dete umesto nje. Stvari se ubrzo vraški zakomplikuju…


Recenzija: Iako je film spor i ne sadrži veliku dozu originalnosti, to mi za drago čudo nije smetalo, jer nekim drugim kvalitetima uspešno nadoknađuje pomenute nedostatke. Recimo, to sporo odvijanje radnje mi nije predstavljalo barikadu, jer je na neki način učinilo da film izgleda življe i autentičnije, što je svakako dobro. Međutim, sve to pada u vodu kada na snagu stupa poslednja trećina filma koja pored toga što nije ni trunku energičnija i življa od prve dve, već je dodatno konfuznija i ne daje odgovor ni na jedno pitanje. Zaista je razočaravajuće gledati film koji je misteriozan i budi u vama želju da iščekujete nešto, a onda na kraju se samo završi, bez konkretnih momenata i što je najgore bez imalo horora.


To je jedan od retkih problema ovog filma, ali je zato GOLEM i nenadoknadiv.I nakon završetka poslednjeg kadra gledaoci mogu krojiti svoje teorije i izvlačiti poruke, ali ljudi, nije ovo neki klasik sa genijalnom porukom ili metaforičkom podlogom, ovo je prosto horor film on mora biti konkretan, koncizan i jasan, pogotova ako mu je uvod (čitaj veći deo filma) nalik na melodramu, a ne na žanr strave i užasa. E sad malo o lepim stvarima. Malobrojna glumačka ekipa je odradila sjajan posao, delovali su mi prirodno, nisu glumili, što je i cilj, jelte. Svidela mi se i mešavina jezika, jer pored stnadardnog engleskog koji je logično rešenje za sve jezičke barijere, mi čujemo i danski i rumunski, što uništava monotoniju.


Takođe, kućica pored jezera, šumica, svež vazduh koji sam mogao osetiti izvukli su ovaj film iz ponora i učinili da mi bar nešto iz ovog danskog projekta ostane u lepom sećanju. Naravno, nemojte misliti da je film katastrofa, jer to definitivno nije, to se vidi i u tehničkim i zanatskim karakteristikama koje su vrlo profesionalno odrađene, ali taj svršetak priče, baš mi žao potencijala koji film evidentno posedovao...


Dobre karakteristike:
-         Prelepa priroda
-         Autentičan izgled filma
-         2/3 filma; misterija
-         Gluma, likovi i režija
-         Malobrojni efekti; potencijal


Loše karakteristike:
-         Neoriginalnost
-         Konfuzija koja je zavladala u poslednjih po' sata
-         Mnoga nerešena pitanja


Zaključak: Shelley je čudnovat film, da, to je prava reč. Vrlo je teško dati konačan sud o njemu i oceniti ga, jer kada je nešto nezaokruženo, nedovršeno, kada nema pečat teško je shvatiti šta je zapravo cilj njegovog postojanja...Dobro, ovo je bilo malo filozofski, ali u svakom slučaju Shelley je polovičan film, pa mu sledi i takva ocena.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар