Странице

понедељак, 28. мај 2018.

4 u 1: Following, El Incidente, 47 Meters Down, Tesis






















Pravila su tu da bi se kršila. Držaću se te devize ovog puta, kada započinjem drugačiji format osvrtanja na odgledane filmove. Naime, sada ćete imati priliku da čujete moje mišljenje za četri filma o jednom trošku (nije da se postovi na bloggeru plaćaju, al' ajde). Kao i sve u životu i ovo ima svoje dobre i loše strane. Dobra strana ovog projekta svakako je veći izbor filmova a i manje materijala za čitanje za one lenštine, kojima je prevelik zalogaj recenzija od 5 pasusa. Dakle, sada će sve biti sažetije i konciznije, što opet nije dobro za mene, a i sam film koji često vapi za dubljom analizom (to je jedna od loših strana, ako niste skontali...eventualno). No dobro, budući da ni sam ne volim predgovore, (i rado ih preskačem) završiću sa istim i baciti se ono zbog čega ste došli (/zalutali) ovde – recenzije.  


○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Following (1998)


















Žanr: Kriminalisticki / Misterija / Triler
Režija: Christopher Nolan
Glumci: Jeremy Theobald / Alex How / Lucy Russel
Sličan Film: Memento (2001)

Počinjemo sa debitantskim naslovom sada već legendarnog Christophera Nolana, a to je 70-minutni mindfuck triler Following, koji kao da je imao službu skice za Nolanov dosta poznatiji Memento, jer u mnogome podseća na taj nagrađivani projekat.Iako je prošlo više od 10 dana od mog druženja sa ovim filmom, on mi nije iščezao iz glave i pristupiću opisivanju kao da sam ga juče odgledao. Radnja koju ću upravo opisati je samo delić velikog mozaika, jer film koji na prvi pogled deluje vrlo jednostavno uskoro će pokazati da je sve osim toga i da se svakako može odgledati više puta, bez da to bude beskorisno bacanje vremena. Glavni lik je Bill, pisac koji rupe u inspiraciji popunjava prateći random ljude na ulici pokušavajući da sazna o njima dovoljno da bi to preneo na likove svog romana. Problem nastaje kada nabasa na čoveka sličnog sebi.


Recenzija: Hronološki tornado držaće gledaoce zbunjenima do određenog momenta, a onda će kockice početi da se slažu... Ovo je idealna prognoza za one koji se odluče da 70 minuta svog dragocenog vremena poklone ovom, reklo bi se, zapostavljenom delu Christophera Nolana. Following jeste skrpljen od svega 6k dolara, ali to ne isplivava na površinu ni u jednom trenutku, jer Nolan inteligentno manjak novca maskira crno-belom tehnikom koja onemogućava da se primeti ispodprosečna svota kojom su raspolagali producenti, odnosno sam Nolan. Da bi film izgledao još uverljivije režiser ga kamuflira u duh neo-noira, te film više deluje kao omaž naslovima iz zlatnog doba Holivuda (50-te), nego kao niskobudžetni krimić u kome su glavne uloge igrali najbolji prijatelji režisera.


Following je vrlo napet i atmosferičan, prvenstveno zbog same priče, a potom i zbog pomenute crno-bele fotografije koja mu pomaže da postigne što mračniju atmosferu. Iako deluje da je glavni lik na međi protagoniste i antagoniste, on to definitivno nije. Bill je čistokrvni protagonista koji je upao u zamku mnogo veće zverke, te njegovi postupci, ma koliko bili nemoralni ili suludi, mogu se opravdati (prosto pogledajte film). Kao najveću prednost filma imenujem nelinearni narativ koji izaziva osećaj zbunjenosti, ali i znatiželje da što pre saznate šta se tu zbilo i „kako je sad ovaj živ kad su ga ubili?“


Zaključak: Ima ovde dosta toga da se kaže i protumači, ali ispoštovaću format koji sam sam nametnuo. Film preporučujem svim sladokuscima Noira, ali i onima koji cene originalne priče sa mindfuck momentima.

8/10


○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

El incidente (2014)




















Žanr: Naučna Fantastika / Triler
Režija: Isaac Ezban
Glumci: Raúl Méndez / Hernán Mendoza / Nailea Norvind
Sličan Film: Coherence (2013)

Jedne od retkih stvari koje povezuje Following i El incidente jesu osećaj zbunjenosti i finale u kome dobijamo odgovore na brojna pitanja koju su nas mučila. Ovde je, rekao bih, priča jednostavnija budući da je pokreće jedan momenat i sve se dešava zbog njega, on utiče na svaki segmenat radnje, dok je u prethodno opisanom filmu radnja dosta kompleksnija pa moramo razmišljati o mnogo više stvari i trenutaka, te kraj ne obećava da će svima baš sve biti jasno. El incidente sadrži dve priče, koje isprva nisu nikako povezane, no posle će nešto da ih zbliži. U prvoj priči dva brata i detektiv, koji je ustrelio jednog od njih, pokušavaju da izađu iz zgrade, ali izlaz kao da ne postoji, jer kud god krenuli – uvek se vraćaju na isto mesto. Druga priča ima identičan zaplet, ali u pitanju je porodica koja ide na more i koja je upala u takozvanu Zonu sumraka na nešto većoj površini (autoput i njegova okolina). Iako je problem zaglavljenosti u prosoru sam po sebi prilično veliki, akteri obe priče imaju još veći. Njihovi saputnici umiru i hitno im je potrebna pomoć, a beskonačno dugo kretanje u krug stvara im dodatnu nervozu.


Recenzija: Ovaj meksički mind-blowing triler predstavlja uznemirujuće iskustvo u kome pored tog momenta neizvesnosti i iščekivanja da saznamo šta se to zbilo sa prostorom, mi gledamo i likove i njihov psihološki sunovrat. Karakteri, koji su vrlo dobro odglumljeni, nemaju jasno decidiran status da li su „dobri“ ili „zli“, već svima na površinu isplivavaju i dobre i loše strane koje donosi jedna takva situacija koja ih je zadesila. U prvoj polovini filma vlada napeta atmosfera, koja proizilazi iz osećaja beznađa i zbunjenosti likova, a posle ona biva potisnuta sumornom i depresivnom atmosferom koja je plod delimičnog saznanja, o kome ne želim da pričam zbog otkrivanja radnje.


Ono što ume da nervira, u ovom izuzetno dobro usnimljenom trileru, jeste povremena neozbiljnost i izlivi crne komedije koji se baš i nisu uklopili u fabulu i smatram ih bespotrebnim. Sam kraj donosi ono šta smo čekali, doduše u malo naivnom pakovanju, ali opet zadovoljavajućem kada sagledate sve sekvence filma.


Zaključak: El incidente je pozitivno iznenađenje budući da je film gotovo nepoznat široj (a i užoj) javnosti, te želim da preporučim onima koji vole neobične priče sa odsustvom holivudskog začina, a i ostalima.

7/10

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

47 Meters Down (2017)



















Žanr: Drama / Horor / Triler
Režija: Johannes Roberts
Glumci: Mandy Moore / Claire Holt / Chris Johnson
Sličan Film: Open Water 3: Cage Dive (2017)

Ako realno pogledamo, 80% filmova sa tematikom napada ajkula na ljudsku vrstu je žestoko sranje. Ispada komično, umesto jezivo, em zbog CGI izgleda zveri koje deluju bezazlenije od bilo kog lika iz Sunđer Boba, em zbog pomisli kakvi su to ljudski mozgovi koji prave i produciraju takve filmove. Stide li sebe i sagnju li glavu kad se pojave na Mitrovdanu kod šuraka? E sad onih 20% koji ne spadaju u kategoriju „katastrofalnih“ ne znači da su dobri ili primerni, ali bar imaju neku dozu ozbiljnosti ili zabave (a da to nije zabava u smislu plakanja od smeha kad ajkula nekoj plejboj začici skine donji deo bikinija (živa istina, ja gled'o)). 47 Metres Down spada u kategoriju gledljivih filmova o napadima ajkula, usudio bih se da kažem da je čak i dobar film, ali ne i odličan. Dve seke bivaju napadnute od strane morskih zveri kada padnu na dubinu od 47 metara u kavezu koji se koristi u svrhu posmatranja istih životinja. Sestre su primorane da se pored borbe sa kiseonikom, bore i sa ajkulama, kojima je izgleda dosadilo riblje meso, pa bi da probaju nešto drugačije.


Recenzija: Zaplet filma je vrlo naivan kada dobro razmislite kako to sve funkcioniše sa turistima koji žele da zarone u morske dubine i uživaju u lepoti podvodnog sveta. Ali sve se to može progutati kada na scenu stupe napadi ajkula, koji su, bez preterivanja, veoma dobro odrađeni. Ambijent morskih dubina, uplašene devojke koje ne znaju šta ih je snašlo i da li uopšte iko pokušava da ih spase, nedostatak kiseonika i dokone ajkule koje jedva čekaju nešto da ćapnu. Mislim da je ovo dovoljno da se napravi kvalitetna atmosfera. Ono što kvari tu atmosferu i što ju je kvarilo i u filmu The Shallows, jeste neizbežan momenat patetike i priče o momku koji je ostavio jednu od sestara, usled očajničke borbe za preživljavanje... Malo je reći da je ovo bespotrebno. Jako je glupo tanku priču podizati na viši nivo ubacivanjem porodičnih drama i kojekakvih baljezgarija o emotivnim partnerima... Devojko, ajkula želi da ti otkine trup, a ti se brineš da l ćeš se pomiriti sa dečkom?!


Naivnih momenata ima, kao i preterivanja u junaštvu devojaka, ali ništa od toga ne vređa inteligenciju kao u nekim sličnim filmovima. Kamera odlično radi posao pod vodom, te sve deluje realistično. Glumice su prilično fino odradile posao iako su im uloge začinjene stereotipima (jedna je želela da zaroni u kavezu, druga se plašila).


Zaključak: Nema se ovde mnogo šta pričati. Film je zabavan i napet, iako sadrži tanku i naivnu priču. Preporuka svima koji vole klaustrofobičnu atmosferu, filmove o preživljavanju i duboko plavo more.

6/10

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○


Tesis (1996)




















Žanr: Misterija / Triler 
Režija: Alejandro Amenábar
Glumci: Ana Torrent / Fele Martínez / Eduardo Noriega
Sličan Film: Videodrome (1983)

I za kraj još jedan film na španskom jeziku (El incidente je meksički, a radnja u 47 Meters Down se dešava u toj zemlji, pa se može čuti malo španskog). Tesis je misteriozni triler u režiji Alejandra Amenábara (The Others, The Sea Inside, Open your Eyes) koji prati studentkinju filmske škole Angelu, koja piše tezu o nasilju u medijima. Kako bi što bolje obavila svoj zadatak, studentkinja zamoli mentora da joj pronađe film koji sadrži necenzurisane scene brutalnog nasilja... Međutim, mentor nakon gledanja filma koji je pronašao u fakultetskoj videoteci umire, a Angela to prva sazanje i krišom uzima kasetu da vidi šta je to toliko brutalno što je izazvalo infarkt kod profesora. Nakon što Angela i njen kolega Chema pogledaju kasetu, bivaju šokirani viđenim, jer je na njoj pravi snuff film u kome nepoznati akteri muče, a zatim ubijaju njihovu koleginicu koja se vodi kao nestala. Njih dvoje krenuće u opasnu potragu za počiniocima ovog gnusnog dela.

Recenzija:

Нема коментара:

Постави коментар