Странице

четвртак, 19. мај 2016.

Carolina Moon (2007)




















Žanr: Misterija / Triler / Ljubavni
Režija: Stephen Tolkin
Glumci: Claire Forlani / Oliver Hudson / Chad Willett
Sličan Film: Northern Lights (2009)

Carolina Moon je jedan od četri naslova iz kolekcije filmova koji su rađeni po romanima Nore Roberts iz 2007. godine (Angels Falls, Blue Smoke i Montana Sky) . Tory je devojčica koja ima sposobnost da oseti šta se trenutno događa, iako je to udaljeno kilometrima od nje, ili jednostavno ima predskazanje šta će se desiti u narednih nekoliko minuta. Kada oseti da neki manijak ubija njenu najbolju drugaricu Hope, Tory to prijavi policiji, međutim tada sa svojim ocem nasilnikom bude optužena za ubistvo. Prošlo je mnogo godina, a Tory se vraća u svoj kraj iz detinjstva  gde je čekaju njeni prijatelji, ali i ljudi koji i dalje sumnjanju da je ona odgovorna za zločin. Kada devojka ponovo oseti ono užasno prisustvo ubice, počeće da istražuje ko je čovek koji na svakih godinu dana ubije po jednu devojku. U tome će joj pomoći Faith i Cade, brat i sestra brutalno ubijene Hope.


Recenzije: Ne znam koliko vam jasan ovaj prolog, ali nezgodno je pisati radnju filma koja je raštrkana na više vremenskih perioda, odnosno teško da možete na osnovu ovoga shvatiti ono o čemu se zapravo radi u ovom filmu, koji je u krajnju ruku čudan. Ali ako budete zainteresovani, slobodno ga pogledajte, mogao bi da vam se svidi. Elem, da počnem ja sa kritikom. Prva stvar koja ovde smeta jeste mršava gluma i karikirani likovi koji u ovom filmu imaju dosta šablonskih dijaloga, što je verujem rezultat uzimanja teksta iz knjige Nore Roberts. Jednostvano ne može knjiga dovoljno dobro da se pretoči u film, knjiga je uvek bolja verzija priča, a i daje vam slobodu da sami zamišljate mesto, likove i ostale stvari koje vam se u filmu obično ne dopadaju.


Ideja je ovde dosta dobra, imamo tu devojku koja ima od Boga dar (ili možda od đavola) da oseti prisustvo zla u blizini, međutim to nije razvijeno do kraja i na mene je ostavilo jedan suv i nedorečen utisak. Ubistva praktično i ne vidimo, a jedini izvor brutalnosti dolazi iz tih njenih vizija koje su propraćena infrazelinim svetlom. Dobra stvar u ovom filmu jesto to što je on zabavan, nema suvišnih zamarajućih scena, nema odugovlačenje, jednostavno je konkretan i lak za gledanje. Iako film sadrži par nejasnoća, one su se lako nadoknadile i što je najbolje sva pitanja su na kraju rešena.


Napetost, ili ti misterija koja se pitala ko je okrutni ubica bila je dosta korektno dočarana. Imamo čoveka na koga se sumnja, i baš kad pomislimo da je on sve se preokrene i Tory mora da krene ispočetka. Ima interesantan kalup po kome ubica sprovodi svoje bolesne planove, a to je da svake godine na isti dan ubije po jednu devojku, odnosno ubiće devojku koja ima toliko godina koliko pi Hope imala da je živa. Ali da je ubica najveći profesionalac na svetu, teško da tako nešto može da sprovede 20 godina uzastopno u tom malom okrugu. Obrt na kraju jeste neočekivan, ali je nerealan i glup. Stvarno sam se frapirao kad sam skontao ko je zaista ubica, jer taj twist na kraju kao da je pravljen za decu iz obdaništa, a ne za fanove trilera.


Dobre karakteristike:
-         Claire Forlani kao Tory
-         Zabavan film
-         Lokalitet
-         Dobra ideja


Loše karakteristike:
-         Karikirani likovi i gluma
-         Nepotpuna realizacija ideje
-         Neočekivan, ali glup obrt
-         Premalo elsplicitnih scena


Zaključak: Carolina Moon je jedan teški prosek, film koji ćete zaboraviti nakon mesec dana (ili pre), bukvalno nema detalja koji me je oduševio. Preporučujem vam da ga pogledate, jer me interesuje vaše mišljenje, koje možete ostaviti u komentaru, a ko zna, možda se vama ovaj film baš svidi.

5/10

Нема коментара:

Постави коментар